Famework ontstond in 2019 als antwoord op de groeiende vraag naar creatieve en duurzame partnerships bij zowel merken als contentmakers. Het doel was meteen duidelijk: een online tool ontwikkelen die beide partijen ondersteunt in hun zoektocht, ook buiten onze landsgrenzen. Met internationale ambities sprongen we dat jaar nog aan boord van de Belgische Economische Missie naar China. Vandaag, drie jaar later, is die blik op het buitenland een stuk concreter en trokken we naar de VS tijdens opnieuw een zeer boeiende economische missie.

Een wereldwijd schaalbaar platform

Branded content partnerships zijn een creatieve manier van adverteren die wereldwijd wordt toegepast. We hebben dan ook van bij de start met een internationale blik aan Famework gewerkt, want onze ondersteunende en begeleidende rol in het matchmaking proces is overal ter wereld relevant. Schaalbaarheid is altijd onze doelstelling én prioriteit geweest.

Hoeveel ervaring men heeft met dit type partnerships verschilt van land tot land. Tijdens de prinselijke economische missie van 2019 leerden we uit gesprekken met Chinese producenten dat de partnership- en sponsorbudgetten er hallucinant hoog liggen. Een gelijkaardig verhaal kwamen we dit jaar tegen in de Verenigde Staten, waar volledige events en audiovisuele projecten op deze manier worden gefinancierd. Hun aanpak gaf ons nieuwe inzichten die we meenemen in de verdere ontwikkeling van Famework.

Want een internationaal platform is immers het doel van Famework. En niet alleen om buitenlandse merken en contentmakers te ondersteunen. Via branded content, sponsoring en partnerships willen we de brand awareness van onze Belgische merken in andere landen en binnen nieuwe culturen vergroten. En dat moet niet altijd met een onvoorstelbaar hoog budget. Branded content partnerships kunnen op een budgetvriendelijk en efficiënte manier om mensen vertrouwd maken met je merk.

Op ons platform vind je vandaag al verschillende internationale formats en projecten voor internationale streamingdiensten. En bieden we contentmakers toegang tot zowel Belgische als niet-Belgische merken. Maar natuurlijk is er nog veel groeipotentieel in ons internationaal aanbod, vandaar het belang van deze economische missie voor ons als bedrijf. 

“De vele formele en zeker informele contacten met deelnemers aan de economische missie zorgen voor een goede dynamiek, van nieuwe ideeën tot concrete samenwerkingen. En vooral tot het verder bouwen aan de internationale groei van Famework.”

Pieter Dewinter, Managing Partner Famework

Veel samenwerkingen worden vandaag online gesloten, maar tijdens de economische missie in de Verenigde Staten kregen we de kans om enkele internationale klanten in het echt te spreken. Zo spraken we met onze partners bij McCann, globaal het grootste advertising agency-netwerk, en Banijay, het grootste onafhankelijke contentcreatie en -distributiebedrijf ter wereld. Tijdens de vele netwerkevents deelden we onze ervaringen en plannen met andere ondernemers, (potentiële) partners en academici. Ten slotte namen we deel aan een pitch event waar we ons business concept pitchten bij Belgische en Amerikaanse venture capital fondsen.

Gaming & esports

Dit bijzondere bezoek aan de Verenigde Staten was de perfecte gelegenheid om internationale contacten te leggen en te versterken. Maar ook om heel wat interessante topics te ontdekken en bespreken tijdens de vele presentaties, debatten en seminars. In Atlanta bijvoorbeeld lag de focus op technologie en media. De stad is namelijk de thuisbasis voor verschillende internationale technologiebedrijven en wordt daarom ook wel eens Silicon Valley of the South genoemd. Als jong martech-bedrijf in de media- en entertainmentsector voelden we ons er meteen thuis. 

Onze undivided attention ging hier vooral naar gesprekken over videogames en esports. De gamingwereld biedt merken heel wat opportuniteiten op vlak van brand awareness en sportzenders besteden steeds meer aandacht aan online sporttoernooien, die een groeiend publiek kennen. Esports zit ook in België in de lift en dat is natuurlijk interessant voor merken.

Dankzij ons netwerk binnen de gamingsector biedt Famework reeds verschillende brandend contentmogelijkheden binnen e-sports aan. In onze online tool vind je zowel talentvolle gamers met een grote fanbasis als esporttoernooien met een groeiend publiek.

What's next?

In 2019 stond Famework nog in haar kinderschoenen. Maar de economische missie naar China bevestigde toen wel al de schaalbaarheid van onze (nog niet ontwikkelde) online tool en gaf het idee een kick-start. Drie jaar later is Famework geëvolueerd van concept naar succesvol platform in België, en zetten we onze eerste internationale stappen

Want die internationale ambitie is niet alleen een doelstelling van ons, maar ook van onze bestaande Belgische contacten, gebruikers en klanten. Via internationale content een internationaal publiek bereiken, goal set and action. Want enkele weken voor de economische missie sloten we de eerste deals met internationale partners: onder andere een Belgisch-Amerikaans merk vond via Famework een Belgische productie met internationaal bereik via een streamingdienst. Uit deze samenwerking zijn verschillende internationale gesprekken met merken, contentmakers en agentschappen voortgekomen.

Na een succesvolle lancering in Vlaanderen en Wallonië, richt Famework haar blik op de wereld. We hebben gesprekken in Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten en staan klaar om merken en contentmakers wereldwijd met elkaar te verbinden.

Famework in het nieuws

Famework zet grote stappen in binnen- en buitenland. En dat heeft ook De Tijd gezien! In dit artikel lees je alles over onze recentste successen en toekomstplannen.

Lees meer