Generation Z is voor marketeers een moeilijk te bereiken doelgroep. Wie geboren is tussen 1996 en 2015 gaat doelbewust op zoek naar content en is daarbij erg kieskeurig. Voor deze generatie gaat kwaliteit boven alles en zijn maatschappelijke waarden cruciaal. Marketeers zijn de laatste jaren op zoek naar de heilige graal: dé manier om dit kritische publiek te bereiken en te boeien.

Generation Z weet wat ze wil

De consument verkiest anno 2021 vooral merken die passen bij zijn/haar eigen maatschappelijke waarden en interesses. Voor Generation Z is dit eerder regel dan uitzondering. Al op jonge leeftijd hebben ze belangrijke normen en waarden gedefinieerd die hun keuzes in grote mate gaan sturen. Denk maar aan de jonge klimaatactivisten, zoals Greta Thunberg en Anuna De Wever. Gen Z heeft een visie, verdedigt hun persoonlijke waarden en sluit zich aan bij groepen, bedrijven en merken die binnen dat plaatje passen.

Om Generation Z aan te spreken, moet je als merk méér zijn dan een product met een goed logo, catchy naam en originele marketingcampagne. Jongeren scharen zich pas écht achter een merk als het DNA van dat merk met hun persoonlijkheid matcht. Dat doe je overigens niet met advertenties, maar met acties en statements. De multinationals P&G en Unilever zetten de laatste jaren steeds meer in op duurzaamheid en inclusie, thema’s die ook bij Generation Z hoog op de agenda staan. P&G verwijderde onder meer het Venus-logo van Always-verpakkingen na kritiek door transgenders en Unilever focust steeds meer op plantaardige producten en verkocht daarom in 2019 het merk Chicken Tonight

Generation Z zit een beetje overal

Kwalitatieve content creëren en de juiste thema’s aansnijden is echter nog niet voldoende om de aandacht van jongeren te trekken. Als je hen wil bereiken, is het een kwestie van the right place at the right time. Ze springen namelijk van het ene platform of medium naar het andere. Als marketeer creëer je maar beter een account op platformen als TikTok, Twitch en YouTube. Ook games en esports winnen aan belang bij de jongere generaties.

Toch grijpt Gen Z nog steeds naar traditionele content. Evenementen en sport blijven in elke generatie populair. Maar ook audiovisuele content scoort nog steeds hoog, al is het vaak niet via de conventionele kanalen. De flexibiliteit van streamingplatformen en uitgesteld kijken spreekt voornamelijk Millenials en Generation Z aan. Daarbij verliest traditionele reclame haar waarde, terwijl de nood aan product placement en branded content toeneemt.

Deze niet-intrusieve vormen van reclame worden namelijk steeds effectiever bevonden onder de jongere generaties. Tal van surveys bij Generation Z en Millenials tonen aan dat ze product placement en branded content verkiezen boven traditionele reclame, op voorwaarde dat de integratie natuurlijk oogt. Het DNA van het merk moet passen met dat van de content en – niet te vergeten – de waarden van de consument. Alleen met die voorwaarden maak je als marketeer kans om de aandacht van Gen Z te verkrijgen én vast te houden.

Famework brengt merken in contact met de juiste content voor elke doelgroep, dus ook voor Generation Z. In ons ruime aanbod aan content vind je onder andere de persoonlijkheden waar deze generatie naar opkijkt en de lifestyleboeken die in hun kast staan. Ook audiovisuele hits zoals de bioscoopfilm Bittersweet Sixteen en de reeksen #LikeMe en WTFock maken deel uit van onze contentpoel. Neem contact met ons op om de perfecte match voor je project te vinden.