Steeds vaker nemen consumenten zélf controle over de advertenties die ze zien. Ze installeren ad blockers en zoeken hun content op via kanalen zonder reclame, zoals bijvoorbeeld het advertentievrije Netflix of Streamz. Door de toegenomen aandacht voor privacy stijgt ook de kritiek op gepersonaliseerde reclame op basis van persoonlijke data. Kortom: merken krijgen het moeilijk om via de traditionele reclame hun doelpubliek te bereiken.

Er is een groeiende aandacht voor kwaliteit en creatieve content die je merk doet opvallen bij het juiste doelpubliek. Tegelijkertijd stijgt ook het aanbod aan content waar de consument uit kan kiezen. De consument kiest steeds bewuster voor datgene dat hem of haar interesseert. Gevolg: de grote massa valt uiteen in kleinere segmenten. Marketeers staan dus meer dan ooit voor de grote uitdaging om op een creatieve manier hun merk te doen opvallen én het versnipperde doelpubliek op de juiste plaats en het juiste moment te bereiken.

Digital marketing? Niet met mijn gegevens!

De laatste decennia wordt volop ingezet op digital en online marketing. Grote technologiebedrijven zoals Facebook, Twitter en Google maakten daar vanaf de start gretig gebruik van en stelden de data van hun gebruikers ter beschikking van adverteerders. Dé manier om je publiek op een persoonlijke manier te bereiken?

Think again. De laatste jaren zit marketing verwikkeld in een debat over data en privacy. De consument verzet zich tegen het gebruik van persoonlijke gegevens en wordt daarin ondersteund door de nodige wetgeving. Bedrijven zoals Facebook, Apple en Google worden gedwongen hun businessmodel te veranderen met respect voor de privacy van hun gebruikers.

Eind dit jaar worden third-party cookies geblokkeerd via Google Chrome. Vanaf dan krijgen Google-gebruikers een etiket opgeplakt dat hen in groepen opdeelt op basis van gemeenschappelijke eigenschappen. Adverteerders zullen enkel weten in welke groep iemand past.

“Platforms like Apple and Google are developing new ways to create an internet more conductive to consumer privacy, in balance with content consumers want. So is Procter & Gamble.”

Marc Pritchard - Chief Brand Officer Procter & Gamble

Traditionele én digitale advertising worden dus steeds moeilijker. Brand marketeers staan meer dan ooit voor de uitdaging om creatief uit de hoek te komen.

Context is the key to success

Is creativiteit dan de oplossing? Door het stijgende aanbod aan content is het haast onmogelijk om als merk nog content te creëren die erbovenuit springt. Content verschuift van push naar pull, wat betekent dat de consument zelf een selectie maakt van wat hem of haar interesseert. Ze verkiezen merken die passen bij hun eigen maatschappelijke waarden en interesses. Dat heeft een grote impact op hoe je je als merk positioneert.

Anno 2021 sta je als merk beter voor méér dan je product alleen. Marketing gaat over het creëren van een volledige merkidentiteit die verder gaat dan de producten of diensten die je adverteert. Steeds meer merken engageren zich in maatschappelijke thema’s of koppelen zich aan cultuur en content die past binnen hun identiteit.

Het doelpubliek van je merk zoekt namelijk vooral naar content op basis van persoonlijke voorkeur, waarden en interesses. Door je merk aan die content te koppelen, zal je doelpubliek jouw merk daar automatisch mee associëren. Geen Rode Duivels zonder Jupiler. Geen wielrennen of festival zonder KBC. Geen De Mol zonder BMW of Rodenbach.

Brand integration is the solution

Merkintegratie is een efficiënte manier om als merk je doelgroep te bereiken en je brand awareness te verhogen. Merken en content versterken elkaar via een authentiek en natuurlijk partnership. Het zorgt voor een groter engagement van je doelpubliek én meer conversaties over je merk dan traditionele reclame. Bovendien is het minder duur dan zélf content creëren en kan het door de consument niet genegeerd of geblokkeerd worden.

“Paid placements have grown substantially in number and value during the past several decades because brands have become more willing to invest in skillful integration of their logos and products in storylines that will expose their assets in meaningful ways.”

Patrick Quinn, CEO PQ Media

Famework schaart zich voor de volle 100 procent achter merkintegratie als een natuurlijke vorm van adverteren. Met haar matchingplatform brengt het vraag en aanbod samen en biedt het brand marketeers een efficiënte tool om de passende content te vinden.