Wil je je merk in de spotlights zetten en klinkt een platform dat jouw merk matcht met de juiste content(maker) als muziek in je oren? Met haar matchingplatform brengt Famework vraag en aanbod samen en biedt het brand marketeers een efficiƫnte tool om matching content te vinden. Wat moet je weten over de merken en welke rol speelt Famework?

De letterlijke definitie van een merk of een brand hoeven we niet ver te zoeken. De Poolse onderzoekers Hanna Górska-Warsewicz en Olena Kulykovets definiëren een merk als een naam, term, teken, symbool of ontwerp dat bedoeld is om de goederen of diensten van een onderneming te identificeren en te onderscheiden van de goederen of diensten van concurrerende ondernemingen.

Een merk staat voor het waarborgen van kwaliteit, het bieden van zekerheid aan de koper en het versterken van het imago van de onderneming. Het is een symbool dat de persoonlijkheid van de onderneming en haar producten verbindt met de consumenten en op die manier een relatie creëert. 
Onderzoekers Górska-Warsewicz en Kulykovets erkenden merkintegratie in 2017 dan ook als een effectieve tool voor de positionering van een merk, iets wat ons meteen bij het uitgangspunt van Famework brengt. Famework stelt brand marketeers een efficiënte tool ter beschikking om de content te vinden die bij de persoonlijkheid van het merk past. Die matching content past in het plaatje van de marketingmix en kan dus via merkintegratie het imago van de onderneming en haar producten mee versterken.

Meer dan merken alleen

Famework verwelkomt alle bedrijven die één of meerdere merken vertegenwoordigen. We maken een onderscheid tussen bedrijven die verantwoordelijk zijn voor hun eigen merk(en) en bedrijven die op vraag van die eerste een marketing- of mediacampagne uitwerken.

Onder de eerste groep vallen alle bedrijven die consumer of corporate brands vertegenwoordigen, de zogenoemde B2C- en B2B-merken. De tweede groep bestaat uit media- en advertising agencies. Die agentschappen werken campagnes uit en zijn mee verantwoordelijk voor de marketingmix van een merk. Famework helpt ook hen een handje door content aan te reiken die bij hun klanten past.

Wat kan Famework voor jouw merk betekenen?

Merkintegratie is uiteraard niet nieuw. In 1930 maakte Procter & Gamble al een opvallende switch van reclame naar content. De soap opera ontstond als concept uit één van hun vernieuwende marketingstunts. Soap opera betekende op dat moment exact wat de naam doet vermoeden: een door zeepmerken gesponsord programma op de radio. Procter & Gamble legde zo als één van de eersten de link tussen merken en content en begreep toen dus al het concept van merkintegratie.

Decennia later blijft het belang van merkintegratie wereldwijd toenemen. De consument wordt geconfronteerd met een stijgend aantal reclameprikkels. Hij of zij kiest bewuster voor content die hem of haar interesseert en schermt zich vaker af van de reclameclutter. Bovendien is er een stijgende aandacht voor kwalitatieve en creatieve content die een merk doet opvallen binnen de overdaad aan prikkels waar de consument mee te maken krijgt. 

Uitgerekend Procter & Gamble deed in dat opzicht een opvallende aankondiging in september 2019. De multinational wil de aandacht voor vervelende reclame verleggen naar het financieren van programma’s en andere types content met de focus op creativiteit.

“This is part of our effort to reinvent advertising from mass clutter with too many annoying messages, to useful and interesting brand content consumers actually look forward to.”

Marc Pritchard, Chief Brand Officer Procter & Gamble

Procter & Gamble heeft het zoveel jaren later opnieuw goed begrepen. Marketeers staan meer dan ooit voor de uitdaging om op een creatieve manier hun merk te laten opvallen én hun doelpubliek op de juiste plaats en het juiste moment te bereiken. Het komt erop neer dat je als merk moet zijn waar je doelpubliek aanwezig is: aan de bron van creativiteit, in de content zelf dus.

Ook Famework schaart zich voor de volle 100 procent achter deze theorie. Via haar matchingplatform helpt Famework merken om die passende content te vinden en om met de contentmakers een kwalitatieve en creatieve samenwerking tot stand te brengen.