“Waar en hoe vinden we merken die ons financieel willen bijstaan?”, vroegen productiehuizen en andere contentmakers zich luidop af. Die vraag vormde twee jaar geleden dé trigger om met Famework een online matchingplatform uit de grond te stampen dat merken en contentmakers efficiënter en gerichter samenbrengt. Wat verstaan wordt onder merken spreekt voor zich, maar wie zijn nu juist de contentmakers?

Contentmakers zijn personen of entiteiten die met een breder publiek gedeelde inhoud maken of creëren. Die content kan verschillende formats aannemen, zowel on- als offline: een maker kan dus enerzijds content schrijven of produceren, maar een maker kan ook klein- of grootschalige projecten of evenementen organiseren.

Belang van merkintegratie

Gloednieuwe tv- of streamingseries, uitdagende (sport)evenementen, hippe festivals en spetterende theater- of comedyshows: ze komen niet zomaar tot stand. Financiële investeringen zijn voor contentmakers noodzakelijk om succesvolle content of projecten te realiseren. Partnerships bieden hier dan ook vaak de oplossing.

Binnen die partnerships krijgt merkintegratie de laatste jaren een steeds prominentere rol in de marketingmix van merken. Contentmakers zien het dan weer als een belangrijke bron van financiering. Opvallend: merkintegratie laat zich vooral opmerken in het snel veranderende internationale tv-landschap, een trend die wereldwijd aan belang blijft winnen en waar ook andere contentmakers meer en meer op inspelen. Zo kijken we bijvoorbeeld uitgesteld tv waar en wanneer we maar willen en hebben we de mogelijkheid om topseries te bingewatchen.

Famework volgt die tendens en gelooft in het toenemende belang van merkintegratie. Hoewel het voor hen een structurele bron van inkomsten kan zijn, ervaren contentmakers het zoeken naar die juiste partners als een tijdrovende en complexe opdracht. Bestaande partnerships komen door de huidige coronacrisis ook vaker onder druk te staan. De zoektocht naar nieuwe en broodnodige partners verloopt op dit moment moeizamer dan ooit. Volgens het rapport Global Ad Trends: The State of the Industry 2020/21 van WRAC was 2020 het slechtste jaar ooit voor de traditionele media: reclame-investeringen daalden wereldwijd met 63 miljard dollar of 10,2%.

Met haar matchingplatform brengt Famework vraag en aanbod samen om contentmakers met het oog op extra financiële middelen eenvoudig in contact te brengen met merken die op zoek zijn naar een alternatief voor traditionele reclame om hun doelpubliek te bereiken. Win-win, dus.

Vijf types contentmakers, één netwerk

Famework verzamelt vijf verschillende types content in één uitgebreid netwerk. 

Audiovisueel
Het team van Famework bestaat uit mensen die al jaren actief zijn in de audiovisuele sector en in de podiumkunsten. Die connecties met productiehuizen en televisiezenders worden gebundeld in een uitgebreid portfolio aan mogelijkheden rond merkintegratie. Dat Loïc een hemdje van Lee draagt in zijn kookprogramma Loïc: Zot van koken op VTM is al lang geen toeval meer, maar net het bewijs dat dit kledingmerk intensief en doelbewust bezig is om zoveel mogelijk merkbekendheid te creëren. 

Live
Het contenttype live bundelt concerten, optredens, (theater)voorstellingen, comedyshows, opera en dans, festivals, musicals, kortom: alle producties en organisaties die live doorgaan. Ten gevolge van de coronapandemie zien veel van deze contentmakers zich genoodzaakt om de opportuniteit van een digitale versie te onderzoeken, en ook hier kunnen partnerships niet ontbreken. 

Sport
De sportwereld staat niet stil, integendeel. Zelfs onder de huidige omstandigheden komen sportorganisatoren met creatieve alternatieven zoals e-sports en podcasts op de proppen ter vervanging van afgelaste projecten en evenementen. Daarnaast biedt de sportsector tal van mogelijkheden op vlak van partnerships. Denk maar aan Club Brugge dat zich met Club Media House profileert als een mediabedrijf, creatief bureau én productiehuis om zo de eigen content optimaal te benutten en de bijhorende commerciële partners te bedienen.

Print
Er zijn heel wat opties voor het gebruik van traditionele reclametechnieken in printmedia. Met het recente succes van lifestyleboeken zien we ook op vlak van merkintegratie nog heel wat onbenut potentieel. Denk maar aan een gezond kookboek vol recepten gemaakt met olijfolie van Bertolli of Casa Astrid, of aan een Mini Cooper die de rode draad vormt in een hip reisboek doorheen Europa. Het voordeel van merkintegraties in literaire non-fictie is het bereik van een specifieke en geëngageerde doelgroep. 

Personality
Onder het laatste luik personality categoriseert Famework personen die uitblinken in een van de bovenstaande contenttypes. De focus ligt hier bewust niet op influencers, wel op BV’s of celebrities. “Hoe kan een persoon nu een content item zijn?”, horen we je denken. Wij kiezen voor kwalitatieve samenwerkingen op lange termijn tussen een bekend persoon en een merk op basis van gedeelde waarden en interesses. Een inhoudelijke match vergemakkelijkt een natuurlijke of creatieve integratie van het merk in de activiteiten van de personality.

Meer weten over onze contentmakers? Stel je vraag via het contactformulier of via onze live chat.

Contacteer ons